Sofra Keyfi

1934’te pastayla kutlanan bir doğum günü.

Sadece hayatta kalmaktan ibaret değil yemek. Sayesinde arkadaşlar ediniyoruz, sevgililerimize kur yapıyoruz, halimize şükrediyoruz...

Yiyecek paylaşımı bugün olduğu gibi geçmişte de anlam yüklüydü. Artık, Tel Aviv yakınlarında, Kesem Mağarası’nda 300 bin yıllık –bugüne dek bulunan– en eski ocakta pişirilip birlikte yenilen antik yemeklerin kanıtlarına sahibiz. Aynı şekilde, Vezüv’ün küllerinden çıkarılan, üzerinde kesikleri olan –bölüşülmek üzere pişirilmiş– bir ekmek somunu da geçmişe dair önemli buluntular arasında... Eskilerin “ekmeği bölüşmek” deyimi ilişkileri güçlendirmek, dargınlıkları ortadan kaldırmak ve atılan kahkahaları artırmakta yemeğin gücünü ortaya koyuyor. Çocuklar da çamurdan pastalar yapıyor, çay partileri düzenliyor, arkadaş edinmek için yiyeceklerini değiştokuş ediyor ve yetişkinlerin ritüellerini taklit ediyor. İlk doğum günlerinden başlayarak kutlamalar tatlıyla yapılıyor ve yiyeceğin sevgiyle olan bağı tüm yaşam boyunca sürüyor ve hatta bazı inanç sistemlerinde ölümden sonra da devam ediyor. Yaşamlarını yitiren sevdiklerinin mezarlarına, onları unutmadıklarını göstermek için leziz yiyecekler bırakan kültürleri gözünüzün önüne getirin. Kutlama arzusu güç koşullar altında dahi sürüyor. Robert Falcon Scott’ın 1902 yılında Güney Kutbu’na yaptığı Discovery keşif gezisi sırasında, yılın en kısa günü ve en uzun gecesinin yaşandığı Kış Gündönümü için gösterişli bir yemek hazırlanmıştı. Gemiye bolca yemek getirilmiş, 45 koyun kesilip geminin direklerine asılmış ve şölen başlangıcına dek soğuk havada dondurulmuştu. Şölen oradakilere soğuk ve karanlığın yanı sıra dünyanın geri kalanından tecrit olma duygusunu da unutturmuştu. Bir süreliğine de olsa o kısacık zaman içinde yüklendiği anlam önemliydi. “Bu yemek sayesinde,” diye yazmıştı Scott, “Güney Kutup bölgesinde hayatın yaşamaya değer olduğuna karar verdik.”

Yemeğin sosyal gücü hakkında daha fazla bilgiyi National Geographic Türkiye'nin Aralık sayısında veya iPad Aralık 2014 edisyonunda bulabilirsiniz.

Fotoğraflar: Martin Roemers (Panos Pictures), Lynsey Addario (Getty Images), Susana Raab, Martin Parr (Magnum Photos), Alexander Wiederseder (National Geographic Creative), Bettmann/Corbis, Carolyn Drake (Panos Pictures), Alfredo Caliz (Panos Pictures), Paul De Gaston (National Geographic Creative), H.Armstrong Roberts (Classicstock/Corbis), Ivor Prickett (Panos Pictures), Anastasia Taylor-Lind VII, Siarhei Hudzilin, Corey Arnold, Joakim Eskildsen, A.W.Cutler (National Geographic Creative)

Remie Lohse, Condé Nast Arşivi/Corbis

1934’te pastayla kutlanan bir doğum günü.

Joakim Eskildsen

Dört yaşındaki Seraphin Eskildsen, Danimarka’daki evinde bir kâse yulaf ezm

Lynsey Addario

Afgan kadınlar, Bamyan yakınlarındaki muhabbet alanı Kadınlar Bahçesi’nde t

Martin Roemers

Portekiz’de Alman tatları sunan bir karavan.

A.W. Cutler, National Geographic Creative

Savaş yıllarında çekilmiş bu fotoğraf, National Geographic’in 1916 yılı say

Susana Raab

Washington kentinde bir PETA protestocusu etsiz sosisli sandviç ikram ediyo

Martin Parr

İngiltere’de, plajdaki bir kişi öğle yemeğini evden getirmiş.

Alexander Wiederseder, National Geographic Creative

Kaliforniya'daki bu büfe gibi yol kenarı yemek yerleri I. Dünya Savaşı'ndan

Bettmann/Corbis

Maine ormanına yapılan bir gezi sırasında çekilen 1894 tarihli bu fotoğraft

Carolyn Drake, Panos Pictures

Hırvatistan'daki bir klinikte bir hasta, yemeğini bitirdikten sonra meyvesi

Paul de Gaston, National Geographic Creative

1931'de Şanghay yakınlarında rahipler noodle ile karınlarını doyuruyor.

Alfredo Caliz, Panos Pictures

Bir grup genç, Gana, Accra'da kızarmış tavuk atıştırıyor.

Siarhei Hudzilin

Beyaz Rusya’da ölülerin anısına mezara koyulmuş yiyecekler.

Ivor Prickett, Panos Pictures

Lübnan’da, Beyrut yakınlarındaki Roma Katolik Kilisesi’ne tabi Visitation T

Corey Arnold

Alaska, Bristol Körfezi’nde yakalanan balık, bu balıkçı için büyük bir mutl

Anastasia Taylor-Lind VII

Dağlık Karabağ’da bir Ermeni çiftin düğününde müzik ve dansın yanı sıra kor

Yorum Yaz

Toplam Yorum: 0

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

A.W. Cutler, National Geographic Creative

Savaş yıllarında çekilmiş bu fotoğraf, National Geographic’in 1916 yılı sayılarından birinde Adem, Havva ve elmaya çağrışım yapan bir resim altıyla yayımlanmış. Ama aslında sakin bir Britanya coğrafyasını ve çocukluğun en güzel yanlarından biri olan oyundan sonra bir şeyler atıştırmanın keyfini daha iyi yansıtıyor.

Lynsey Addario

Afgan kadınlar, Bamyan yakınlarındaki muhabbet alanı Kadınlar Bahçesi’nde tandır ekmeği, keçi–kuzu eti ve meyveden oluşan yemeklerini paylaşıyor. Bahçe ve çevresindeki park kadınlara ve ailelere yönelik etkinlikler düzenlemek amacıyla kurulmuş. Aynı zamanda ziyaretçilere birlikte yemek yiyerek dostluk bağlarını güçlendirme şansı da veriyor.

Martin Roemers

Portekiz’de Alman tatları sunan bir karavan.

Susana Raab

Washington kentinde bir PETA protestocusu etsiz sosisli sandviç ikram ediyor.

Martin Parr

İngiltere’de, plajdaki bir kişi öğle yemeğini evden getirmiş.

Alexander Wiederseder, National Geographic Creative

Kaliforniya'daki bu büfe gibi yol kenarı yemek yerleri I. Dünya Savaşı'ndan sonra yaygınlaştı.

Bettmann/Corbis

Maine ormanına yapılan bir gezi sırasında çekilen 1894 tarihli bu fotoğrafta karpuz dilimleri kocaman bir gülümseme etkisi yaratıyor. Ortaçağ av şölenleri ve Rönesans açık hava ziyafetleri piknik kültürünün öncüleriydi ama asıl olarak endüstri devriminden sonra kısa ve ekonomik gezi seçeneği olarak rağbet görmeye başladı.

Carolyn Drake, Panos Pictures

Hırvatistan'daki bir klinikte bir hasta, yemeğini bitirdikten sonra meyvesine geçiyor.

Alfredo Caliz, Panos Pictures

Bir grup genç, Gana, Accra'da kızarmış tavuk atıştırıyor.

Paul de Gaston, National Geographic Creative

1931'de Şanghay yakınlarında rahipler noodle ile karınlarını doyuruyor.

H. Armstrong Roberts, Classicstock/Corbis

Bir aile yemeğe başlamadan önce dua ediyor.

Ivor Prickett, Panos Pictures

Lübnan’da, Beyrut yakınlarındaki Roma Katolik Kilisesi’ne tabi Visitation Tarikatı rahibeleri, geleneksel olarak Paskalya döneminde yenilen badem ezmesi yapıyor. Yiyecek, tarikatlar için gelir kaynağı oluşturuyor. Örneğin Trapistler bira ve peynir satıyor. Fotoğraftaki Marunit rahibeler de kuş ve çiçek biçimli şekerlemeler yapıyor.

Anastasia Taylor-Lind VII

Dağlık Karabağ’da bir Ermeni çiftin düğününde müzik ve dansın yanı sıra korovats adı verilen et yemeği de var.

Siarhei Hudzilin

Beyaz Rusya’da ölülerin anısına mezara koyulmuş yiyecekler.

Corey Arnold

Alaska, Bristol Körfezi’nde yakalanan balık, bu balıkçı için büyük bir mutluluk kaynağı.

Joakim Eskildsen

Dört yaşındaki Seraphin Eskildsen, Danimarka’daki evinde bir kâse yulaf ezmesine gömülmüş. Çocukluk yıllarında en sevdiğimiz yiyecekler genelde güzel anıları çağrıştırır. Şef Jacques Pépin, üzerine bir parça bitter çikolata koyulmuş baget seviyormuş örneğin, Julia Child ise bisküvi arasında vanilya ve çikolatalı dondurma...